Director

Fernando Marina Miguel

C/ Nunó Sanç nº 8, 2º A

07005  Palma Mallorca

Telf.: 971.25.70.11

fernandomarina@gmail.com

Fernando Marina Miguel. Estudia direcció coral amb en Pierre Cao i direcció d’orquestra amb l’Antoni  Ros Marbà i Salvador Mas.  Ha realitzat cursos de direcció a Hongria (International  Bartok Seminar) i a  França (Academie International de Pontalier). Durant els anys 1995 i 1996 realitza les funcions de director assistent del mestre Phillippe Bender a l’Orquestra Simfònica de les Balears

 Com a director de cor, l’any 1995 funda el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, essent el seu director fins l’any 2002. En poc temps esdevé un dels principals cor dels país:  guanya el Premio Nacional de Canto Coral “Airtel”, 1999 i el Segon Premi del Festival Internacional de Música de Cantonigrós 2000. Des de l’’any 2003 fins el 2009 dirigeix la Coral Càrmina de Barcelona, Capdavantera a Catalunya pel seu nivell de qualitat, treballa especialment el repertori simfònic coral (el cor col·laborador l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya)

 

Assaig de la Flauta Màgica de Mozart.

Teatre Principal de Palma  Abril 2013.

 

De l’any 1997 al 2004 dirigeix el Taller d’Òpera del Conservatori Superior de Música del Liceu. On ha rebut grans  elogis de la crítica per les pr

oduccions “La Cambiale del Matrimonio” de Rossini, “Don Giovanni” de G. Gazzaniga , la recuperació de la sarsuela “Clementina” de Boccherini o l’estrena mundial d’”Atzar” d’A.. Guinovart. A l’ agost de 2004, obre la Temporada d’Òpera del Teatro Colon de Bogotà amb La contadina in corte, de A. Sacchini. Rep un clamorós èxit i es encarregat d’organitzar el Taller d’Òpera del Institut Distrital de Cultura de Bogotà.

 

També ha estat director titular de  l’Orquestra de Cambra “Illa de Menorca”, l’Orquestra de Cambra del Conservatori del Liceu  i del  Taller d’Òpera del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i de l’Orquestra de Cambra de Vila-seca

 

Dirigint a Berlin. Catedral catòlica de S. Edwig. Agost 2012

Ha dirigit a Berlin, l’Orquestra de Cambra de Kalsruhe, a Roma a  (estrena al Vaticà de l’obra del Pare Martorell Canticum Paschale in Rondó) amb l’orquestra I Virtuosi di Roma, a Colòmbia (obrint la temporada 2004-5 d’Òpera del Teatre Colon de Bogotà). Ha treballat també amb les orquestres:  l’Orquestra Simfònica de les Illes Balearsl’Orquestra Simfònica de Vallès, l’Orquestra Pablo Sarasate de Pamplona,  l’Orquestra Simfònica del Empordà-Languedoc, l’Orquestra de de Cambra Nacional d’Andorra (ONCA) la Simfònica del Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de les Balears. rquOrquestra

 Dins  l’àmbit pedagògic, Fernando Marina ha donat classes durant més de deu anys al  Conservatori Superior de Música del Liceu.  L’any 2007 treu la plaça d’orquestra al Conservatori Professional de Mallorca. Des de les hores, dirigeix la banda i l’orquestra simfònica del conservatori i dugent a terme una important tasca dins el món de les orquestres i formacions juvenils amb importnat produccions i col·laboracions amb d’altres institucions:  intercanvis amb orquestres de Madrid i Catalunya; la Cantata Popocateletl den Manel Camp o recentment l’òpera infantil l’Arca de Noé de B. Britten representada al Teatre Principal de Palma.

 

Amb l’orquestra Acadèmia 1830

 

L’any 2011 fundà el cor i l’orquestra Academia 1830, i en molt poc temps a esdevingut una referència musical del panorama musical a les balears. Té temporada pròpia  de concerts on donen a conèixer repertori poc habitual al panorama de les illes:  Han interpretat la Passió Segon S. Joan de Bach, Israel a Egipte de Handel, Funeral per a la Reina Anna de Handel, la versió cambrística del Amor brujo de Manuel de Falla, etc.

 

La crítica ha dit d’ell:

 

“(…) consiguió trazar una línea de matiz y profundidad medida con precisión y cuidando ese equilibrio sonoro que no pocas e incluso más experimentadas batutas no alcanzan a dominar.”

Diario de Mallorca. 12 de noviembre de 1995

 

“Gràcies a la seguretat en la direcció i al valor musical que afegia el profund sentit interpretatiu de Fernando Marina, vam poder gaudir ‘un gran concert”

El Punt.  16 de Juliol de 1996

 

“(…) en ambos títulos, Barcelona 216, (dirigido por Fernando Marina) presentó un nivel de calidad tan alto que se hacía casi irreconocible en medio de la humildad habitual de este tipo de propuestas.”

ABC. 14 de Diciembre de 1998

 

“Éxito de la Orquesta, éxito del violín solista y éxito indiscutible de Fernando Marina, su director.  Su trabajo de transmisión del análisis de las obras, de coordinación de cuerdas, de empaste sonoro y de matización interpretativa quedaron patentes en el desarrollo del concierto”

Diario de Menorca. 4 de septiembre de 1999

 

“Musicalmente, la versión (D. Giovanni de G. Gazzaniga) funcionó muy bien, con una eficaz dirección de Fernando Marina al frente de una excelente orquesta de cámara.”

El País. 4 de Julio de 2000

 

“…(En Clementina de Boccherini)… Soberbia la actuación de la Orquesta de Cámara del Conservatorio del Liceo, dirigida impecablemente por Fernando Marina.”

Ópera Actual. Setiembre de 2002

 

“Orquesta: Excelente la labor de Fernando Marina al frente. Dirigió la orquesta, su orquesta, Academia 1830 brillantemente. Con unos tempos dinámicos y una especial atención a las entradas de los cantantes, consiguió una versión clara y ágil de la partitura”

Diario de Mallorca, 24 / 04 / 2013

“Bien puede descansar Fernando Marina después de esa propuesta, arriesgada, de ofrecer esa joya musical de todos los tiempos. Se lo merece. El esfuerzo físico y, sobre todo, intelectual, bien merece la paz. Marina, con su equipo de instrumentistas y voces de la Acadèmia 1830, reforzada con otras corales, ofreció una Pasión gloriosa en un Sábado de Pasión. Enhorabuena por liderar un proyecto íntegramente mallorquín que, me consta, hace años le rondaba por la cabeza.”

Diario de Mallorca 12 / 04 / 2014